top of page

Μαμά VS Επαγγελματίας: οι ισορροπίες, οι επιλογές και η στοίβα με τα ασιδέρωτα

H Πέννυ είναι μια από τις πιο δυναμικές γυναίκες που ξέρω. Πριν χρόνια μου μίλησε η αδερφή μου για την γοητευτική μελαχρινή Ελληνίδα που συνεργάζονταν στα Folli Follie του Λονδίνου. Την γνώρισα όταν έψαχνε για δασκάλα ελληνικών για τον γιο της. Σήμερα έχει δυο παιδιά σε μια ευτυχισμένη οικογένεια και μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία που θα ζήλευαν πολλοί. Δικαιωματικά. Η Πέννυ είναι μαμά και μάνατζερ σε μια τεράστια εταιρία καλλυντικών και ευεξίας.


Πως βρέθηκες στο Λονδίνο, πως ξεκίνησε η καριέρα σου και πότε μπήκε η οικογένεια στη ζωή σου;Ήρθα στο Λονδίνο για να πάρω το προπτυχιακό μου στην Κοινωνιολογία, Επικοινωνία και Εικόνα. Όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου και επέστρεψα στην Ελλάδα, δεν μπορούσα να βρω δουλειά και έτσι δίδασκα καλλιτεχνικό πατινάζ τη μέρα και δούλευα ως σερβιτόρα τα βράδια. Κάποια στιγμή ξαναγύρισα στο Λονδίνο και δουλεύοντας στα Selfridges παράλληλα πήρα το Μεταπτυχιακό μου Marketing and Business. Τελικά έπιασα δουλειά στο Γραφείο Αγορών και από εκεί ξεκίνησε και εξελίχθηκε η αγάπη μου για την βιομηχανία της ομορφιάς. Γνώρισα πολύ αξιόλογους ανθρώπους στην πορεία μου που μου δίδαξαν μεταξύ άλλων ηθική στη δουλειά, ακεραιότητα , ομαδικότητα, αντοχή και σκληρή δουλειά.


Γνώρισα τον σύζυγο μου όταν δουλεύαμε και οι δυο στα Harrods. Μετά από 3 χρόνια σχέσης παντρευτήκαμε και απέκτησα τον Ίσανδρο το 2008. Εκείνη τη στιγμή μου φάνηκε πως δεν ήταν η κατάλληλη περίοδος να ξεκινήσω οικογένεια αλλά έχω μεγάλη πίστη στο Θεό και τελικά κάπως όλα πήραν τη θέση τους.Συνδυάζεις δύο ρόλους, της μαμάς και της μάνατζερ, που ο καθένας από μόνος του απαιτεί πλήρη αφοσίωση. Πως καταφέρνεις να διατηρείς τις ισορροπίες μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής;


Όπως κάθε εργαζόμενη μητέρα, περνάμε τη μισή μας ζωή μαστιγώνοντας τον εαυτό μας που δεν έχει καταφέρει τη ‘’σωστή’’ ισορροπία μεταξύ δουλειάς/οικογένειας. Μόλις όμως αποδεχθείς πως δεν υπάρχει η τέλεια ισορροπία τότε μπορείς πραγματικά να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή. Η οργάνωση και η δομή είναι πολύ σημαντικά. Όπως εξίσου σημαντικό είναι να περνάς περισσότερο χρόνο ανατρέφοντας και διδάσκοντας στα παιδιά σου αξίες που θα τους φανούν χρήσιμες στη ζωή τους αντί να τους λες να κάνουν τα μαθήματα τους, να παίξουν κιθάρα, να τρέξουν έξω κτλ.Η γυναίκα καριέρας περνά χρόνο οραματιζόμενη το μέλλον, δουλεύοντας σκληρά να επιτύχει τους στόχους της. Τα τελευταία χρόνια ανακάλυψα πως το ταξίδι είναι μακράν πιο σημαντικό από τον προορισμό. Αν πραγματικά αγαπάς αυτό που κάνεις, αν έχεις το πάθος και δουλέψεις σκληρά, τότε η επιτυχία θα έρθει. Αυτό φυσικά είναι κάτι διαφορετικό για τον καθένα και μπορεί να μετρηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.


Το πιο σημαντικό είναι να ζεις το παρόν στο έπακρον.


Υπάρχουν στιγμές που σου λείπει κάτι; που νιώθεις πως κάτι θυσιάζεις για να κερδίσεις κάτι άλλο;


Μα φυσικά… υπάρχουν πολλές φορές που θα ήθελα να είμαι σε κάθε σχολική συνάντηση. Αλλά υπήρξα εξαρχής πολύ ειλικρινής με τα παιδιά μου και καταλαβαίνουν ότι αξίζει περισσότερο η ποιότητα από την ποσότητα και κάθε φορά που παραβρίσκομαι σε ότι έχει σημασία για αυτά, το εκτιμούν πραγματικά και δεν παίρνουν τίποτα ως δεδομένο.Πάντα πιστεύουμε πως οι άλλοι κάτι καταφέρνουν καλύτερα από εμάς. Δεν πρέπει όμως ποτέ να έχεις τύψεις αλλά να αποδεχθείς το γεγονός πως πήρες τις σωστές αποφάσεις με τα δεδομένα που είχες εκείνη τη χρονική στιγμή.


Όλα για κάποιο λόγο συμβαίνουν στη ζωή και τα σκληρά μαθήματα ακόμα μας διδάσκουν πώς να προχωράμε παρακάτω.


Το σημαντικότερο είναι όταν κάνεις κάτι να το κάνεις με όλη σου την αφοσίωση. Για μένα το multitasking είναι ένας μύθος.


Χρόνο για την Πέννυ βρίσκεις;


ΠΑΝΤΑ! Χρειάζομαι τουλάχιστον μια ώρα τη μέρα για τον εαυτό μου, να ξεκαθαρίσω τις σκέψεις μου μέσα από τον διαλογισμό, την προσευχή και την άσκηση. Έτσι καταφέρνω και ξαναγεμίζω τις μπαταρίες μου.


Απάντησε μονολεκτικά τι σε αγχώνει, τι σε γεμίζει ελπίδα, τι σε χαλαρώνει και τι φοβάσαι (αν φοβάσαι κάτι)


Με αγχώνει: η παιδική κακοποίηση και η εμπορία ανθρώπων

Μου δίνει ελπίδα: η καλοσύνη, τα παιδιά, ο θεός

Με χαλαρώνει: ένα ποτήρι κρασί παρέα με ένα καλό βιβλίο, ένα μπάνιο με αρωματικά κεριά, να κολυμπάω στις θάλασσες της Μεσογείου, να βλέπω αστέρια να πέφτουν

Τι φοβάμαι: τις πτήσεις κάποιες φορές, το θάνατο


Κλείνοντας δεν θα σε ρωτήσω αν είναι εύκολο ή δύσκολο γιατί δεν πιστεύω πως τα πράγματα στη ζωή είναι μόνο άσπρα ή μαύρα. Θέλω όμως να μου πεις πως και που βρίσκεις την ενέργεια να είσαι η μαμά που μαγειρεύει, η Πέννυ που παίρνει μέρος σε μαραθώνιο, η επαγγελματίας που ηγείται μιας τόσο μεγάλης ομάδας σε όλη την Ευρώπη;


Αν όλα ήταν εύκολα, η ζωή θα ήταν πολύ βαρετή. Οι προκλήσεις είναι καλές και οι δυσκολίες διαμορφώνουν τον χαρακτήρα μας και μας διδάσκουν. Τα πάω καλά στα πράγματα που με κάνουν ευτυχισμένη και για αυτά που παθιάζομαι.Η μαγειρική με χαλαρώνει, το να μάθω να παίζω πιάνο λειτουργεί ως ένας τρόπος διαλογισμού για μένα, το τρέξιμο βοηθά το σώμα και την ψυχή και το να ηγούμαι μιας ομάδας μου δίνει ενέργεια. Αγαπώ πολύ να βλέπω τους ανθρώπους να εξελίσσονται και να προοδεύουν.


Αν έρθεις στο σπίτι μου θα δεις επίσης μια μεγάλη στοίβα με ασιδέρωτα ρούχα και μια γενική ακαταστασία.


Αλλά λέω διάλεξε τις μάχες σου και συγκεντρώσου σε ότι είναι πραγματικά σημαντικό για σένα!
Penny Grivea

Managing Director at Rituals Cosmetics UK & Ireland

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page