top of page

Δεν είμαι έτοιμη για το σχολείο

Εσύ μαμά, προετοιμάστηκες για την πρώτη μέρα στο σχολείο; Έδωσες όλη την απαραίτητη προσοχή και φροντίδα για να σιγουρευτείς πως το μικρό σου είναι πανέτοιμο για την πρώτη μέρα στο σχολείο, τσάντα, ρούχα, τετράδια. Εσύ όμως είσαι έτοιμη;


Η έναρξη της σχολικής χρονιάς αποτελεί πέρα απο ένα σημαντικό ξεκίνημα, μια μεγάλη μετάβαση, τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς. Είναι η μετάβαση σε μια νέα φάση στη ζωή της οικογένειας που αλλάζει τους ρυθμούς, τις ισορροπίες και τη ρουτίνα που είχε ως τώρα εδραιωθεί. Οι γονείς καλούνται να εμπιστευτούν το παιδί τους σε χέρια ξένων ουσιαστικά, που ως χθες δεν είχαν κανένα ρόλο στη ζωή του παιδιού τους. Και πρόκειται να αποκτήσουν έναν απο τους σημαντικότερους.


Είτε είναι 6 μηνών είτε 6 χρονών, η παράδοση του στη φροντίδα του κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος, απαιτεί μια ψυχολογική προετοιμασία. Όταν ξεκινά για παράδειγμα ένα παιδάκι στο νηπιαγωγείο, υπάρχει η λεγόμενη περίοδος προσαρμογής του, όπου σιγά σιγά χτίζεται ο σημαντικός δεσμός με τη δασκάλα του, κερδίζεται η εμπιστοσύνη του, συνηθίζει το νέο περιβάλλον ώσπου να νιώσει ασφαλές και σίγουρο να το εξερευνήσει και να προσαρμοστεί σε αυτό. Την ίδια αυτή περίοδο που όλη η προσοχή είναι στραμμένη στο παιδί, θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα και η προσαρμογή της μητέρας ή των γονιών.

Σε αυτή τη μετάβαση η μητέρα ή γονιός καλείται να μοιραστεί την ευθύνη που ως τώρα είχε αποκλειστικά, με κάποιον άλλο. Καλείται να μοιραστεί τον χρόνο με το παιδί της, τη φροντίδα, τις αγωνίες, τις χαρές, τις προσδοκίες, τα επιτεύγματα του παιδιού με άλλους. Και δεν είναι εύκολο ούτε πρέπει ή όποια δικαιολογημένη αγωνία νιώθει να παραγκωνίζεται ή να μην της δίνεται η δέουσα προσοχή ως 'υπερβολή' ή 'ανοησία'.

Πως προετοιμάζεσαι λοιπόν μαμά για τη στιγμή αυτή που θα πρέπει να εμπιστευτείς την φροντίδα οτι πολυτιμότερου έχεις σε κάποιον άλλο;


-Μην υποτιμάς τα συναισθήματα σου. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να θέσεις τα πράγματα στη σωστή τους βάση για να αποφύγεις πιθανές συναισθηματικές εξάρσεις που θα δυσχεράνουν την κατάσταση και θα επηρεάσουν ίσως το παιδί


-Γνώρισε το σχολείο και τους δασκάλους. Αν σου επιτρέπεται πέρασε λίγο χρόνο μέσα στην τάξη, παρατήρησε προσεχτικά τα παιδιά, είναι συγκεντρωμένα σε αυτό που κάνουν; είναι η τάξη καθαρή και τακτοποιημένη; πως απευθύνονται οι δασκάλες στα παιδιά; Κάνε ερωτήσεις, μάθε τη ρουτίνα και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου. Εμπιστέψου το ένστικτο σου. Αν κάτι σε προβληματίζει, συνήθως έχεις δίκιο.


-Σκέψου τα οφέλη που υπάρχουν για το παιδί. Σε ένα πλούσιο εκπαιδευτικά περιβάλλον το παιδί σου θα κάνει φίλους, θα γνωρίσει τον εαυτό του, θα αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες, να αναρωτηθεί, θα προσπαθήσει, θα αποτύχει και θα επιτύχει πολλά. Θα αναπτυχθεί συναισθηματικά, νοητικά και σωματικά.


-Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, συζητήστε το. Θέστε κοινές βάσεις για να μοιράζεστε στη συνέχεια βιώματα και να γίνεις και εσύ μέρος της σχολικής ζωής του.


Μπορεί να υπάρξουν δάκρια, πείσματα, θυμωμένες αντιδράσεις. Το παιδί δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα να ελέγξει πλήρως τις αντιδράσεις του. Εσύ όμως την έχεις. Και στηρίζεις τη μετάβαση στη σχολική ζωή με όλη σου την καρδιά γιατί θέλεις να επιτύχει, θέλεις να αναπτυχθεί και να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες του.

Απλά θέλεις να είναι ευτυχισμένο. Και στις περισσότερες περιπτώσεις εκτός των πολύ λυπηρών περιπτώσεων, θα είναι. Και εσύ θα είσαι πάντα το δίκτυ ασφαλείας του. Ο πιο κοντινός του άνθρωπος. Η πιο μεγάλη του αγάπη. Θα είσαι η μαμά του που ήταν δίπλα του την πρώτη του μέρα στο νηπιαγωγείο. Την πρώτη του μέρα στο Δημοτικό. Η πρώτη του καλημέρα πριν φύγει για το Γυμνάσιο. Πάντα εκεί. Η περήφανη μαμά που πάντα ήθελες να είσαι.


Καλή σχολική χρονιά!


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page