top of page

Μαθηματική προσέγγιση μέσα από το παιχνίδι: κατανοώντας σχήματα και αριθμούς


Οι μαθηματικές δεξιότητες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κατανόηση των αριθμών (το σύμβολο ενός αριθμού σε τι ποσότητα αντικειμένων αντιστοιχεί), αναγνώριση των σχημάτων, κατανόηση της έννοιας του χώρου και του χρόνου, αρίθμηση, μοτίβα, και άλλα. Προφανώς και τα μαθηματικά δεν περιορίζονται στις πράξεις και στη γεωμετρία, ασχέτως αν το στείρο εκπαιδευτικό σύστημα εστιάζει εκεί.


Για να φτάσει ένα παιδί να μπορεί να κάνει πράξεις πρόσθεσης και αφαίρεσης για παράδειγμα ή να μπορεί να μετρήσει ως το 100, υπάρχει μια διαδρομή που μπορεί να είναι διασκεδαστική, ενδιαφέρουσα και άκρως διδακτική. Ας δούμε μέσα από ποιες δραστηριότητες μπορούμε να δημιουργήσουμε το υπόβαθρο της μαθηματικής σκέψης


1. Παιχνίδι με τουβλάκια


Δημιουργεί στο παιδί ενδιαφέρον να παίξει με τα σχήματα, να δημιουργήσει κατασκευές χρησιμοποιώντας τα σχήματα κατάλληλα και με σκοπό τη δημιουργία χώρων, παρατηρεί ομοιότητες, ανακαλύπτει μοτίβα (μπλε, κίτρινο, μπλε, κίτρινο τουβλάκι που εναλλάσσονται) , μετράει, χρησιμοποιεί μαθηματική γλώσσα και συγκρίσεις πχ ο πύργος μου είναι ψηλός, ψηλότερος από τον δικό σου.
















2. Παιχνίδια ταξινόμησης


Το παιδί κατηγοριοποιεί τα παιχνίδια ανάλογα με το μέγεθος, σχήμα τους η χρώμα τους , δημιουργεί και κατανοεί τα μοτίβα











3. Παιχνίδι με νερό και σκεύη διαφόρων σχημάτων και μεγεθών


Το παιδί γεμίζει και αδειάζει, παρατηρεί τις αλλαγές στον όγκο και την ποσότητα, χρησιμοποιεί μαθηματική γλώσσα όπως πολύ, μισό, περισσότερο, γεμάτο, άδειο κτλ



4. Παζλ σχημάτων


Εξασκώντας την λεπτή του κινητικότητα το παιδί κατανοεί τα σχήματα



5. Παιχνίδια με αριθμούς


Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που ‘εκθέτουν’ τα παιδιά σε αριθμούς, ένας εξαιρετικά εύκολος τρόπος να δημιουργήσεις στο παιδί ενδιαφέρον για τους αριθμούς που παρατηρεί τριγύρω του, πριν ακόμα καταλάβει τη σημασία τους . Παραδείγματα τρενάκια με αριθμούς, τουβλάκια λεγκο, αφίσες με αριθμούς κα



6. Παιχνίδι ρόλων


Ένα παλιό πληκτρολόγιο που δεν δουλεύει, χάρακας, σημειωματάριο και κομπιουτεράκι για να δημιουργήσεις ένα γραφείο η χώρο εργασίας . Ένα μικρό καλαθάκι για ψώνια, μερικά παιχνίδια φαγητού, μια ταμειακή μηχανή παιχνίδι και κέρματα για να δημιουργήσεις ένα κατάστημα όπου το παιδί μπορεί να μετρήσει τα ψώνια και τα χρήματα, να δώσει ρέστα, να καταλάβει τη διαφορά σε μεγέθη κα

















7. Αναπαραγωγή αριθμητικών συμβόλων


Για να εξασκηθεί το παιδί στην γραφή των αριθμών υπάρχουν πολλοί και περισσότερο ίσως διασκεδαστικοί τρόποι από το χαρτί και το μολύβι. Ρίξε λίγο άμμο η αλεύρι σε ένα μεγάλο δίσκο η ταψί και ζήτησε από το παιδί να αντιγράψει έναν αριθμό με το δάχτυλο του, με πινέλο, με καλαμάκι, με ένα ξυλάκι που μάζεψε από το πάρκο. Ζωγραφίστε αριθμούς με μπατονέτα. Κάντε κολαζ με μικρά χαρτάκια που θα γεμίζουν το σχήμα ενός αριθμού. Με ειδικούς μαρκαδόρους σχηματίστε αριθμούς πάνω σε γυαλί ή καθρέφτη. Με χαρτοταινία που αφαιρείται εύκολα και δεν αφήνει υπολείμματα κόλλας, σχηματίστε αριθμούς στο πάτωμα (καλύτερα να μην έχει χαλί η μοκέτα).



















8. Πρόσθεσε αριθμούς με τα αγαπημένα του παιχνίδια


Αρέσουν για παράδειγμα στο μικρό σου οι δεινόσαυροι, μέσα στην ζούγκλα που έχεις δημιουργήσει με άμμο, ξύλα και φύλλα, κρύψε μερικούς αριθμούς η αρίθμησε τις πέτρες. Η μικρη σου ξετρελαίνεται να παίζει με κουζινικά, ζωγράφισε αριθμούς στο ταψάκι της πίτσας για να μάθει να μετράει τα κομμάτια, ή στα μάτια της κουζίνας. Ρίξε αριθμούς μέσα στη μπανιέρα και δημιούργησε ένα ακόμα ερέθισμα στο παιδί να ενδιαφερθεί για τους αριθμούς.






9. Μέτρησε μαζί μου


Ένας διασκεδαστικός τρόπος να μετράτε ενώ είστε έξω, αφορμές και αριθμοί υπάρχουν παντού τριγύρω μας, στις πινακίδες των αυτοκινήτων, στα λεωφορεία, μετρήστε πόσα κόκκινα αυτοκίνητα θα δείτε, πόσα άσπρα πλακάκια έχει στο πεζοδρόμιο, πόσες πινακίδες σήμανσης θα βρείτε, πόσο χρόνο θέλει να ανάψει το πράσινο για τους πεζούς, πόσα σκαλοπάτια έχει ως την εξώπορτα και ούτω καθεξής.













10. Χρησιμοποίησε αντικείμενα που έχεις στο σπίτι


Πως μπορούν μανταλάκια, κουμπιά, μακαρόνια πένες, φασόλια, ζάρια και χάρτινα πιάτα να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν ενδιαφέρουσες μαθηματικές δραστηριότητες; Εύκολα!


Οι παρακάτω εικόνες θα σου δώσουν πολλές ιδέες!



Φυσικά στην αγορά κυκλοφορούν πάρα πολλά ωραία εκπαιδευτικά παιχνίδια με σχήματα και αριθμούς όπως μαγνητικά παιχνίδια ψαρέματος αριθμών, παζλ και παιχνίδια ταξινόμησης, επιτραπέζια, και επειδή ούτε μπορείτε ούτε και θέλετε να αγοράζετε συνέχεια παιχνίδια, θα πρότεινα να επενδύσετε σε κάποια βασικά και πιο ευέλικτα στη χρήση παιχνίδια όπως είναι τα για παράδειγμα τα Unifix cubes, ιδανικά για αρίθμηση, κατηγοριοποίηση, μετρήσεις, δημιουργία μοτίβων και γραφικών. Ρίξτε τα σε μια λεκάνη με νερό και ζητήστε από το μικρό σας με ένα ποτήρι να μαζέψει όσα περισσότερα μπορεί ή αν είναι λίγο μεγαλύτερο, με μια τσιμπίδα να τα συγκεντρώσει και να τα χωρίσει χρωματικά η ζητήστε του συγκεκριμένα δυο κόκκινα, τρία κίτρινα, 4 μωβ κ.ο.κ Δώστε του κάρτες με αριθμούς και χτίστε πυργάκια που να αντιστοιχούν στον αριθμό κάθε κάρτας. Δημιουργήστε κατασκευές με διάφορα σχήματα.



Θα κλείσω με ένα υπέροχο απόφθεγμα του Willian Paul Thurston


‘’Tα μαθηματικά δεν είναι αριθμοί, εξισώσεις, υπολογισμοί και αλγόριθμοι. Τα μαθηματικά είναι κατανόηση’’


Καλή συνέχεια!

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page