top of page

Πως η γονική αγάπη και στοργή δημιουργεί τα θεμέλια μιας ευτυχισμένης ζωής για το παιδί


Όλοι ζούμε σε γρήγορους, αγχωτικούς ρυθμούς και έχουμε ατελείωτες ανησυχίες ως γονείς, αλλά είναι σαφές ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε και να δώσουμε στα παιδιά μας μια μεγάλη αγκαλιά. Πολλές έρευνες κατά την τελευταία δεκαετία υπογραμμίζουν τη σχέση μεταξύ της στοργής στην παιδική ηλικία και της υγείας και της ευτυχίας στο μέλλον. Η επιστήμη υποστηρίζει την ιδέα ότι η ζεστασιά και η αγάπη που εκφράζουν οι γονείς στα παιδιά τους οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα για τα παιδιά σύμφωνα με το Child Trends, ένα σημαντικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό έρευνας στις Ηνωμένες Πολιτείες που δραστηριοποιείται για να βελτιώσει τις ζωές και τις προοπτικές των παιδιών, της νεολαίας , και των οικογενειών τους. Η υψηλότερη αυτοεκτίμηση, οι βελτιωμένες ακαδημαϊκές επιδόσεις, η καλύτερη επικοινωνία γονέων-παιδιών και λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς έχουν συνδεθεί με αυτό το είδος αγάπης. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά που δεν έχουν στοργικούς γονείς τείνουν να έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και να αισθάνονται πιο αποξενωμένοι, εχθρικοί, επιθετικοί και αντικοινωνικοί. Έχουν υπάρξει αρκετές πρόσφατες μελέτες που υπογραμμίζουν τη σχέση μεταξύ της γονεϊκής στοργής και της ευτυχίας και επιτυχίας των παιδιών. Το 2010, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke διαπίστωσαν ότι τα μωρά με πολύ στοργικές και επιμελείς μητέρες μεγαλώνουν πιο ευτυχισμένοι, πιο ανθεκτικοί και λιγότερο ανήσυχοι ενήλικες. Η μελέτη περιελάμβανε περίπου 500 άτομα που παρακολουθήθηκαν από όταν ήταν βρέφη έως ότου ήταν στην ηλικία των 30 ετών. Όταν τα μωρά ήταν οκτώ μηνών, οι ψυχολόγοι παρατήρησαν τις αλληλεπιδράσεις των μητέρων τους μαζί τους, καθώς έκαναν αρκετές αναπτυξιακές εξετάσεις. Οι ψυχολόγοι αξιολόγησαν το επίπεδο αγάπης και προσοχής της μητέρας σε κλίμακα πέντε σημείων, που κυμαίνεται από "αρνητικό" έως "υπερβολικό". Σχεδόν το 10% των μητέρων έδειξε χαμηλά επίπεδα στοργής, το 85% έδειξε μια κανονική ποσότητα στοργής και περίπου το 6% έδειξε υψηλά επίπεδα στοργής. Στη συνέχεια, 30 χρόνια αργότερα, τα ίδια άτομα ερωτήθηκαν για τη συναισθηματική τους υγεία. Οι ενήλικες των οποίων οι μητέρες έδειξαν «υπερβολική» ή «χαϊδεμένη» αγάπη ήταν πολύ λιγότερο πιθανό από τους άλλους να αισθάνονται άγχος και αγωνία. Επίσης, ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν εχθρότητα, ενοχλητικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και ψυχοσωματικά συμπτώματα. Οι ερευνητές που συμμετέχουν σε αυτή τη μελέτη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ορμόνη οξυτοκίνη μπορεί να είναι υπεύθυνη για αυτό το αποτέλεσμα.

Η οξυτοκίνη είναι μια χημική ουσία στον εγκέφαλο που απελευθερώνεται σε στιγμές που ένα άτομο αισθάνεται αγάπη και σύνδεση. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους γονείς να δημιοτργούν δεσμούς με τα παιδιά τους, προσθέτοντας μια αίσθηση εμπιστοσύνης και υποστήριξης μεταξύ τους. Αυτός ο δεσμός πιθανότατα βοηθά τον εγκέφαλό μας να παράγει και να χρησιμοποιεί οξυτοκίνη, προκαλώντας στο παιδί να αισθάνεται πιο θετικά συναισθήματα. Στη συνέχεια, μια μελέτη του 2013 από την UCLA διαπίστωσε ότι η άνευ όρων αγάπη και αγάπη από έναν γονέα μπορεί να κάνει τα παιδιά συναισθηματικά πιο ευτυχισμένα και λιγότερο ανήσυχα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός τους αλλάζει πραγματικά ως αποτέλεσμα της αγάπης. Από την άλλη πλευρά, οι αρνητικές επιπτώσεις της παιδικής κακοποίησης και της έλλειψης στοργής επηρεάζουν τα παιδιά τόσο διανοητικά όσο και σωματικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε όλα τα είδη των προβλημάτων υγείας και συναισθημάτων καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό που πραγματικά συναρπάζει είναι ότι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η γονική στοργή μπορεί στην πραγματικότητα να προστατεύσει τα άτομα από τις βλαβερές συνέπειες του παιδικού στρες. Στη συνέχεια, το 2015, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Notre Dame έδειξε ότι τα παιδιά που λαμβάνουν αγάπη από τους γονείς τους ήταν πιο ευτυχισμένοι ως ενήλικες. Περισσότεροι από 600 ενήλικες ερωτήθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο ανατράφηκαν συμπεριλαμβανομένης της φυσικής στοργής (αγκαλιά, χάδια κτλ)

Οι ενήλικες που ανέφεραν ότι έλαβαν περισσότερη στοργή στην παιδική ηλικία εμφάνισαν λιγότερη κατάθλιψη και άγχος και ήταν πιο συμπονετικοί συνολικά. Όσοι ανέφεραν ότι η έλλειψη στοργής πάλευαν με προβλήματα ψυχικής υγείας, ετείναν να είναι πιο διαταραγμένοι σε κοινωνικές καταστάσεις και δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τις προοπτικές των άλλων ανθρώπων μεταξύ άλλων. Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τα οφέλη της επαφής δέρματος με δέρμα για βρέφη (όταν αμέσως μετά τη γέννα ακουμπούν το βρέφος στο γυμνό σώμα της μητέρας ή και του πατέρα)

Αυτή η ειδική αλληλεπίδραση μεταξύ της μητέρας και του μωρού, ιδιαίτερα, βοηθά τα μωρά να ηρεμήσουν, ώστε να κλάψουν λιγότερο και να κοιμηθούν περισσότερο. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Scientific American, τα παιδιά που ζούσαν σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον όπως ένα ορφανοτροφείο είχαν υψηλότερα επίπεδα της κορτιζόλης του στρες από ό, τι αυτά που ζούσαν με τους γονείς τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έλλειψη σωματικής επαφής στα ορφανοτροφεία αποτελεί βασικό παράγοντα αυτών των φυσικών αλλαγών. Τέλος, πολυάριθμες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις του μασάζ δείχνουν τα θετικά οφέλη που προσφέρει για τη μείωση του άγχους στα παιδιά. Το μασάζ είναι επίσης ένας καλός τρόπος για τους γονείς να συνδεθούν με τα παιδιά τους, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Ξεκινώντας από την παιδική ηλικία, ένας γονέας μπορεί να αρχίσει να μαλάζει το παιδί του, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει έναν ισχυρό δεσμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά και οι ενήλικες που λαμβάνουν εμπειρία μασάζ έχουν λιγότερο άγχος κατά τη διάρκεια ακαδημαϊκού άγχους, διαμονής στο νοσοκομείο και άλλων αγχωτικών συμβάντων. Έτσι, πώς μπορείτε να φέρετε περισσότερη αγάπη στην ημέρα της οικογένειάς σας;

1. Από τη στιγμή που βγάζετε το μωρό σας από το νοσοκομείο, βεβαιωθείτε ότι το κρατάτε, αγγίζετε και το κοιμίζετε η ηρεμείτε στα χέρια σας. Περάστε πολλές πολύτιμες στιγμές χαϊδεύοντας το μωρό σας έτσι ώστε το δέρμα τους να αγγίξει το δέρμα σας. 2. Όσο μεγαλώνουν, να παραμένετε παιχνιδιάρηδες. Κάνετε δραστηριότητες διασκέδασης όπως ο χορός μαζί ή η δημιουργία ανόητων παιχνιδιών σαν να προσποιείστε ότι είστε τέρατα που αγκαλιάζονται και φιλιούνται.

3. Ορίστε μια υπενθύμιση για να βεβαιωθείτε ότι το αγκάλιασμα είναι μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας.

Στην πρόσφατη ταινία Trolls, τα χαριτωμένα Trolls φορούσαν ρολόγια με ξυπνητήρια τα οποία έκλειναν κάθε ώρα για αγκαλιά. Αν αυτό είναι αυτό που χρειάζεται, τότε ορίστε sτον εαυτό σας ένα συναγερμό. Ή φροντίστε να δώσετε στα παιδιά σας μια αγκαλιά σε ορισμένες ώρες της ημέρας, όπως πριν φτάσουν στο σχολείο, όταν φτάσουν στο σχολείο και πριν από τον ύπνο. 4. Χρησιμοποιήστε την στοργή ενώ θέτετε όρια και πειθαρχία στο παιδί σας. Καθώς τους μιλάτε για το τι έκαναν λάθος, βάλτε το χέρι σας στον ώμο τους και δώστε τους μια αγκαλιά στο τέλος της συζήτησης για να τους εξασφαλίσετε ότι ακόμα κι αν δεν είστε ευχαριστημένοι με τη συμπεριφορά τους, τους αγαπάτε ακόμα. Εάν τα παιδιά σας χτυπήσουν την αδερφή ή τον αδερφό τους, αγκαλιάστε τα και εξηγήστε πώς με το αγκάλιασμα αισθάνεται κανείς καλύτερα από ότι με το χτύπημα. Τέλος, προσέξτε να μην υπερβάλετε και 'πνίξετε' τα παιδιά σας. Σεβόμαστε το ατομικό επίπεδο άνεσής τους και γνωρίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει καθώς περνούν από διαφορετικά στάδια.

Διαβάστε το άρθο στα Αγγλικά εδώ

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page